Summer School on Integrity

José Ugaz holder morgenforedrag for de interesserede. Ugaz havde bl.a. fået dødstrusler af de kriminelle organisationer han undersøgte.

José Ugaz holder morgenforedrag for de interesserede. Ugaz havde bl.a. fået dødstrusler af de kriminelle organisationer han undersøgte.

 

Transparency Internationals sommerskole i Vilnius uddanner unge i at bekæmpe korruption

Nuka Silas Nathanielsen er kandidatstuderende på Afdeling for Kultur -og Samfundshistorie ved Ilisimatusarfik og var i juli 2013 udvalgt til at deltage i Litauen på Transparency Internationals sommerskole i hovedstaden Vilnius. Der findes mere end 100 TI chapters i verden, og det var første gang, at Grønland deltog ved Transparency International Summer School ved hjælp af et stipendiat sponseret af GrønlandsBANKEN. Her fortæller han om sin oplevelse og hvad vi måske kan bruge det til i Grønland.

 

Hvad lærte du?

Jeg fik lært mange ting, både faglige og personlige. Med hensyn til det faglige har vi fået en præsentation af den virkelige verden. En verden, som altid har været en del af os, men som ikke alle rigtigt lægger mærke til – og det er korruption. Når man een gang har forstået, hvordan korruption er en del af de private og offentlige sektorers systemer, kan vi derefter bekæmpe det med midler, som vi blev introduceret for ved sommerskolen. Det er blandt andet viden om, hvad korruption er, og hvad der forårsager korruption med input fra internationale eksperter.

Vedrørende det personlige har jeg haft god kontakt med andre studerende fra over 120 forskellige lande. Vores kulturelle, sociale og politiske baggrunde var ret forskellige, og jeg, som ikke havde haft direkte kendskab til europæiske, mellemøstlige og asiatiske forhold, var ret chokeret de første dage, siden enkelte deltageres beretninger vedrørende deres personlige oplevelser om krig, bestikkelse, korruption i deres hjemland, var ret stærke. Disse er fremmede i Grønland, og derfor var det intense at høre beretningerne direkte fra deltagerne. Udover foredrag fik vi også set andre ting såsom Parliament of the Republic of Lithuania, hvor et af parlamentsmedlemmerne tog godt imod os. Et fint besøg til den britiske ambassade i Litauen fandt sted, hvor over 120 deltagere var klædte med deres nationale dragter. Jeg fik vist vores grønlandske anorak og set andre farverige nationaldragter. Sightseeing og middage i Vilnius var der også. Vilnius er en fantastisk by.

 

Hvorfor er det vigtigt med en global sommerskole?

Det giver gode diskussioner og input fra hele verden. Vi fik udvekslet viden igennem sommerskolen, og det gav et bredere perspektiv vedrørende den korrupte verden, vi lever i. Flere har spurgt, om der overhovedet findes korruption i Grønland. Det er noget, som ikke bare kan besvares med et ja eller nej. Korruption er yderst komplekst, og på TIs sommerskole har jeg netop stiftet bekendtskab med, hvor mange forskellige former, korruption kan have, og hvor vanskeligt det er at dokumentere. TI Greenland har tidligere udgivet rapporter, som konkluderer, at korruption her i landet koncentrerer sig meget om nepotisme. Men… der har aldrig været en sag, hvor en enhed af anti-korruptionsaktivister har lavet en undersøgelse af et bestemt netværk eller person for at bevise, om vedkommende er korrupte eller ej. Det er måske positivt, men på den anden side kan det også skyldes, at man har overset noget. Den peruvianske anti-korruptionsaktivist, José Ugaz, som blandt andet har påvist korruption hos Perus tidligere præsident, Alberto Fujimori og hans netværk, får én til at tænke alvorligt omkring troværdigheden af den regering, man stoler på. Korruption findes først og fremmest overalt, men det er ikke nemt at bevise, hvem der er ansvarlige for det. José Ugaz viste, hvordan det kræver et samarbejde med forskellige statslige institutioner såsom ministerier, anklagere, eksperter, efterretningstjenester etc. at kunne retsforfølge kriminelle organisationer med forbindelser til det politiske system. Grønland er heldigvis anderledes end mange andre lande, når det gælder om kriminelle organisationer, så vidt vi ved. Det er positivt. Historien viser dog, at enhver regering kan have sine skyggesider, og derfor er det også muligt, at der findes korruption i Grønland, især i takt med den voksende politiske interesse for den private sektor fra udlandet.

Det var fantastisk at opleve både sommerskolen og Vilnius. Efter sommerskolen er afviklet, har vi stadig et aktivt forum på vores facebook-gruppe, hvor enhver deltager kan fremvise resultater, som de har opnået gennem deres nationale afdeling eller på egen hånd. Samtidig holder jeg stadig kontakt med de nye venner jeg har fået, eksempelvis min nye ven fra Uzbekistan.

 

Hvordan bruger du det, du har lært?

Jeg er i gang med mit speciale og skulle ellers, ved den oprindelige specialeplan, beskæftige mig med det politiske system i Grønland før og efter Hjemmestyre (1979-09). Nu er jeg gået over til en anden problemstilling, som går mere efter de grønlandske kredses opinion vedrørende danske og amerikanske samspil i perioden mellem 1939-89. Det er ikke sikkert, at jeg kan bruge præcis de ting, jeg har lært under sommerskolen, men det har været med til at udbygge min opfattelse af, hvordan det politiske system ser ud både i omverdenen samt i Grønland.

 

 

Den britiske ambassade i Litauen. Anorakken i midten.

Den britiske ambassade i Litauen. Anorakken i midten.

 

Sommerskolen blev holdt med gode humør hvor fantastiske unge mennesker fik viden med hjem senere hen.

Sommerskolen blev holdt med gode humør hvor fantastiske unge mennesker fik viden med hjem senere hen.